thailand-vietnam-cambodja.reismee.nl

ANKOR city

Vandaag op onze eerste excursie geweest naar Ankor. De oude hoofdstad van Cambodia. De stad en tempel complex werd in 16de eeuw verlaten door de koning en zijn hofhouding om te verkassen naar Phom penh. De tempel Ankor Wat werd sinds die tijd onderhouden door een handje vol monniken. Alleen zij en directe omwonende wisten van haar bestaan. Wanneer de Franse komen in de 19de eeuw zijn alleen de ruïnes stenen tempels en stenen overblijfselen van het paleis nog op hun plek, alle houten woningen zijn inmiddels onderdeel geworden van de Jungle en de Ankor Wat bevind zich in het midden van deze jungle. Als enige wat de gebouwen nog (groten) deels in takt. De fransen beginnen met renovatie werkzaamheden, nemen het beheer over en verdrijven de monniken van het terrein van de Ankor Wat. Zij en de locals moeten nu buiten het gebied van de Ankor Wat gaan wonen.

De fransen vinden in het renovatie ijver, de andere religieuze gebouwen in het zelfde gebied van Ankor. De Ankor Thom, Bayon, Ta Phom en later nog veel meer andere. Ta Prohm Wat is bij een aantal van jullie misschien nog wel bekend uit de film Tomb raider. Uiteindelijk leggen ze het grootste religieuze bouwcomplex ter wereld bloot, te grote van de huidige stad London.

Het enorm complex, wat nog altijd zorgt voor verbazing en grootsheid, al zijn een aantal deels meer ruine dan tempel. Het blijft bijzonder dat men in die tijd al zo groots kon bouwen en dacht. Zalen gekleurd met blad goud en rode verf afkomstig van een lokale boom, bezet met edelstenen om het zonlicht te vangen en te weerkaatsen in de ruimte. Wanneer je er rond loopt, kan je van alles voorstellen bij deze grootsheid. En begrijp je ook meer dat men van heinde en verre kwamen om hun diensten aan te bieden. Indruk en ontzagwekkend.

We hebben een chauffeur en een gids vandaag om dit grote complex te bezichtigen begonnen bij Ta Prohm, wat is dit indrukwekkend de bomen groeien op het complex, de wortels kronkelen er langs of gaan er zelfs dwars doorheen. Daarna doorgereden naar het paleis van de koning, deze staat er niet meer omdat deze toentertijd van hout was gemaakt. wat er wel is overgebleven is het olifanten terras een uitgestrekt terras met beelden van olifanten, op dit terras stond het paleis. Het terras keek over een groot veld uit waar toentertijd olifanten wedstrijden en circus artiesten de koning moest vermaken. Door naar de stad Ankor Thom, omheinde muren stad met in het midden de Bayon tempel. Deze tempel is zo indrukwekkend bestaande uit 45 vierkante torens met aan elke zijde een lachende boeddha hoofd en alles mooi uitgehouden met reliëfs en beelden. Na een korte lunch zijn we Angkor Wat gaan bezichtigen wat in mens groot en prachtig gelegen.

Mocht je in de buurt zijn, zeker gaan...

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!